16.02.13

Tervishoid ja arstiabi

Ravikindlustus
Igal Eesti alalisel elanikul, tähtajalise elamisloa või elamisõiguse alusel Eestis elaval isikul, kelle eest makstakse või kes iseenda eest maksab sotsiaalmaksu, on õigus ravikindlustusele. Kui isik töötab mitmes Euroopa Liidu liikmesriigis, siis saab ta ravikindlustuse selles riigis, kus tema eest makstakse sotsiaalmaksu.
Alla 19-aastastele isikutele on ravikindlustus garanteeritud sõltumata sellest, kas nende vanemad töötavad või mitte. Arstile pääsemiseks peab kaasa võtma isikut tõendava pildiga dokumendi. Alla 15-aastased võivad kindlustuse tõendamiseks esitada isikut tõendava dokumendi asemel Euroopa ravikindlustuskaardi.

Ravikindlustuse alustamiseks, lõpetamiseks ja peatamiseks vajalikud dokumendid on kohustatud haigekassale esitama tööandja. Tööandjal tuleb kindlustusandmed esitada haigekassale seitsme kalendripäeva jooksul pärast lepingu jõustumist. Töösuhte lõppemisest peab tööandja teatama haigekassale kümne kalendripäeva jooksul alates töölepingu lõpetamisest.

Haigekassas tööandja kaudu kindlustatud inimestel kehtib ravikindlustus veel kaks kuud pärast töö- või teenistussuhte lõppemist.

Arstiabi
Igal ravikindlustatud Eesti kodanikul on perearst. Perearsti saab kindlustatu ise valida, esitades avalduse otse perearstile tema nimistusse saamiseks. Neile, kes pole endale ise perearsti valinud, on selle määranud maavanem,

Perearsti-abi on ravikindlustatud isikule tasuta. Ravikindlustuseta isikul tuleb perearsti teenuse eest maksta ise. Oma perearsti nime saab kontrollida:
  • riigiportaalist haigekassa e-teenuses Ravikindlustuse ja perearsti info;
  • haigekassa klienditeenindusbüroost;
  • helistades haigekassa infotelefonil 16363.
Perearst osutab üldarstiabi, tagab tervishoiuteenuste kättesaadavuse ja järjepidevuse. Perearsti töövaldkonnad on:
  • tervise edendamine ja haiguste ennetamine;
  • haiguste diagnoosimine ja haigete ravimine;
  • aktiiv- või hooldusravile suunamine.
 Loe tervishoiu ja arstiabi kohta edasi siit.

Kui Sul tekkis küsimusi, kirjuta meile vasakul pool olevas suhtlusaknas või veronika@jmk.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar