15.02.13

Õigusabi Eestis

Õigusabi jagavad õigusbürood, advokaadibürood ja notarid. Lihtsamat õigusabi osutavad vähekindlustatud abivajajaile mitmed mittetulundusühingud ning riigi õigusabi süsteem võimaldab vähekindlustatuile advokaadi abi. Riigiametites on informatsioonitelefonid, millele helistades võib küsida huvipakkuvat informatsiooni. Pöörduda võib ka valla- ja linnavalitsuste poole, kus võib juriidilise haridusega ametnike käest õigusalast nõu saada.

Riigi õigusabi on isikule riigi kulul õigusteenuse osutamine. Riigi õigusabi osutab advokaat ning õigusabi antakse kohtueelses menetluses (tsiviil-, kriminaal- ja väärteoasjades), kohtumenetlustes (tsiviil-, kriminaal-, väärteo- ja haldusasjades), täitemenetluses, haldusmenetluses, teistmismenetluses, õigusdokumendi koostamises või muus õigusalases nõustamises või esindamises. Riigi õigusabi tähendab, et õigusteenuse eest maksab esialgu riik, siiski võidakse õigusabi määramisel panna kohustus tasuda osaliselt ise või maksta õigusabikulud osaliselt või täielikult tagasi pärast kohtuvaidluse lõppu. Tasuta selgitusi riigi õigusabi võimaluste kohta annavad ka advokaadibürood.

Tasuta õigusabi
Justiitsministeeriumi ja Õigusteenistuse büroo SA hallatava õigusabiportaali www.juristaitab.ee eesmärk on aidata inimestel leida vastuseid igapäevaelus ette tulevatele õiguslikele küsimustele. Kuni 15. detsembrini avas Juristide Liit koostöös Justiitsministeeriumiga Tallinnas, Tartus ja Jõhvis Õigusapteegid, kus saavad inimesed tasuta õigusabi.Õigusteenustyse büroo SA juristide vastuvõtud toimuvad Tallinnas, Tartus, Rakveres ja Jõhvis.

Tasuta õigusabi jagab periooditi ka Tartu Ülikooli üliõpilaste õigusabibüroo, kus õigusnõustajateks on üliõpilased, kes veel täielikult juriidilist haridust ei oma. Üliõpilaste õigusbüroo asub Tartus Näituse 20, ruumis 115. Vastuvõtt toimub esmaspäevast reedeni kell 16-19 ja laupäeviti kell 11-14. Vaata lähemalt siit.

Tallinnas jagavad üliõpilased tasuta õigusabi Tallinna Linnakantselei teenindusbüroos Vabaduse väljak eesti keeles esmaspäeviti kell 12-14; teisipäeviti kell 10-13 ning neljapäeviti ja reedeti kella 10-13. Teisipäeviti kell 14-17 ning neljapäeviti kell 13-14.30 teenindatakse eesti ja vene keeles.

Vaata rohkem infot Eesti õigussüsteemi kohta https://www.eesti.ee/est/teemad/kodanik/oigusabi
Võlanõustamisel on abiks www.minuraha.ee 

Kui Sul tekkis küsimusi, kirjuta meile vasakul pool olevas suhtlusaknas või veronika@jmk.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar